Mort de Mumba, une icône d’Amsterdam

Le communiqué de presse est venu sans crier gare lundi soir après un dimanche et un lundi moroses suite aux résultats électoraux de France…

Mumba, l’éléphant vedette d’Artis (le zoo d’Amsterdam) était mort brutalement à l’âge de 4 ans.

Mumba était né le 18 juin 2011 après une gestation très suivie et médiatisée. Artis, sous la houlette de son dynamique (et d’ailleurs francophile) directeur Haig Balian, avait articulé une belle partie de sa communication autour de cet animal adoré devenu symbole du zoo et même de la capitale.

Photo Artis Edwin Butter
Photo Artis Edwin Butter

J’ai passé de bons moments en famille à observer cet animal attachant et ses moments de complicité avec sa maman, Thong Thai, et sa demi-sœur Yindee.

Mumba est probablement décédé d’une crise foudroyante due au virus de l’herpès.

Son corps repose actuellement dans l’entrepôt habituel pour permettre à tous les éléphants de faire leurs adieux…

 

 

 

Pour info ci-dessous le communiqué officiel (en néerlandais).

 

Amsterdam, 7 december 2015

 

totale verslagenheid in Artis na dood jongste olifant

onverwacht overlijden van 4 jaar oude Mumba

De 4-jarige Aziatische olifant Mumba is vandaag onverwacht overleden. Mumba werd op 18 juni 2011 in Artis geboren en was zeer geliefd bij het publiek. Ze was de jongste van de kudde olifanten in Artis en een zeer onstuimige, levendige jonge olifant. Alle medewerkers van Artis zijn totaal verslagen door het verlies. Zoals gebruikelijk is bij olifanten, had Mumba een goede band met haar moeder Thong Thai en haar halfzus Yindee.

 

slurf op de grond

Op zondag was er nog niets met Mumba aan de hand. Ze at nog gewoon en oogde levendig. Op beelden van de nachtcamera in het verblijf is niets afwijkends te zien. Op maandagochtend om 8.15 uur troffen de dierverzorgers Mumba aan met de kop omlaag en de slurf op de grond. Haar ogen waren waterig en ze wilde weinig eten. Ook was haar flank opgezet. De verzorgers sloegen meteen alarm en waarschuwden de dierenarts.

 

snel achteruit

Aanvankelijk werd gedacht dat Mumba koliek had, waarvoor ze meteen werd behandeld. Op de achtergrond speelde de angst dat het geen koliek was, maar dat Mumba leed aan EEHV: elephant endotheliotropic herpesvirus. Voorzover bekend zijn bijna alle Aziatische olifanten dragers van dit virus, maar het is vooral voor olifanten van 2 tot 4 jaar risicovol. Deze vorm van herpes bij olifanten  gaat gepaard met interne bloedingen en een zeer snel ziekteverloop. Hoewel er onderzoek naar wordt gedaan, is er nog geen adequate behandeling voor.

Terwijl de arts een narcose voorbereidde om de olifant nader te onderzoeken, ging Mumba snel achteruit. Haar moeder Thong Tai en zus Yindee zijn de hele tijd bij haar gebleven. In de middag is Mumba enkele keren gaan liggen. Na de derde keer kwam zij niet meer overeind. Om 15.15 uur is de jonge olifant overleden. De doodsoorzaak is nog niet zeker.

 

afscheid

Mumba’s lichaam ligt in de olifantenstal, zodat de andere drie olifanten de gelegenheid krijgen afscheid te nemen. Dit is voor olifanten zeer belangrijk: het zijn groepsdieren die een sterke familieband hebben. Pas als dit proces voorbij is, zal autopsie hopelijk definitief kunnen uitwijzen wat de doodsoorzaak is geweest.

 

 

 

You are currently viewing Mort de Mumba, une icône d’Amsterdam
@arttown.me

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.